Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EEN BEWOGEN VRIJDAG OP DE BREESTRAAT

doosjes blanke dadels, de zoete pruimedanten en de mangelen-met-rozijnen en de matjesvijgen en de fleurvijgen en de doffe kastanjes en de verschgebrande kercausche-mangelen en de meloenen, de netmeloenen en de kanteloupen en de water- en de suikermeloenen, de groote, sappige peren ook, de „bondelewie" r) en de bergamotten en de vijgeperen en de kalebas- en de kruideniers- en de dirkies- en de diamanten de maagdeperen en de jutteperen-als-wijn, kleurig-mooi uitkomen tegen de weelderige trossen der druiven en de zachte blozing der perziken.

Om God te loven: zoo n uitstalling! Dat is een kunstwerk! Daar moeten de voorbijgangers voor blijven stilstaan, dat d'r boodschappentasschen vanzelf openspringen aan d'r hand en het water in d'rlui mond en het geld uit d'r beurs komt.... Dan wordt er zoowat verkocht en heeft men een gezegenden Vrijdag, met genoeg geld aan 't eind om er goed Sjabbes van te kunnen maken....!

Ook de mannen hadden het druk! Zij sloegen zich de armen over elkaar om de ochtendkou te verdrijven en stapelden de sinaasappelen hoog op de karren, die vanavond leeg moesten zijn, wilde men een paar centen hebben om soep te kunnen koken.

De haringman vilde met een verschgeslepen mes voorzichtig de vette zilveren haringen en sneed ze met alle liefde van zijn zorgende hand in nette gelijke mootjes, waar hij de dunne schijfjes ui appetijtelijk overheen spreidde.

De zuurman-die-door-de-stad-gaat, legde de porseleinen deksel over de schoone witte potten, waarin pekelaugurken, augurken-in-'t-zuur, uitjes, komkommers, krijn 2) en gezouten lemoenen lagen te wachten op het oogenblik, dat het speurend oog der zaakkundige huismoeders ze zou uitverkiezen om de tongen harer huisgenooten te streelen en te prikkelen, bij de consumptie van het als-boter-zoo-weeke, smeuige soepvleesch.

De zuurman echter die-in-de-straat-blijft, kookte tijdig

*) Bonne Louise. 2) Mierikwortel.

Sluiten