Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE VERRE PRINS

„Een ongedachte eer jou in ons midden te zien," zegt Amke tot Emil.

„Ik heb het erg druk gehad," verdedigt hij zich.

„Exposeer je binnenkort weer eens?", vraagt Koen.

De jubilaris is in zijn beste humeur; hij ziet er uit om in de etalage van een heerenmodemagazijn te pronk te worden gezet. Wolfshof heeft hem de stellige verzekering gegeven, dat hij zijn zuster Lies omgepraat heeft en dat ze van de partij zal zijn. Ze komt alleen een beetje later.

„Voorloopig niet," zegt Emil. Hij verkocht toch wel het een en ander aan lui, die van hem gehoord hadden, meest kleine dingen. Je kan er niet van bestaan. Gelukkig kwam hij nogal in de mode met lessen en dan had hij de Academie.

„Emil," vleit Esther, „dansen jij en Eef strakjes nog eens den Apachendans?"

De Apachendans is eens ergens door Paul afgekeken en met succes in den huize Sevens ingevoerd. Emil danst hem het liefst met den pianolooper om zijn nek.

„Ik dans voor- jou door het vuur," fluistert Emil zijn meisje in.

Wat is ze weer prachtig! denkt hij. Ze draagt een terracottakleurige avondjurk, die haar bijzonder kleurt. Haar zwarte, gedofte haar vormt een levende lijst om haar mooi, expressief gezicht. Esther is blij, dat ze in den salon zitten en dat de familie Vroessen alleen door Amke vertegenwoordigd is. Ze heeft hekel aan de huiskamer, die ze zich gevuld denkt met Hervormde dogma's; ze heeft hekel aan het orgel, om de psalmen, die ze er mijnheer Vroessen meest op heeft hoor en voortbrengen; ze heeft het land aan hem zelf. Ze voelt intuïtief, dat hij, heftig anti-semiet, haar, Emil en de zusjes alleen in zijn tegenwoordigheid en in zijn huis duldt om Amke, die hij afgodisch liefheeft. Esther gelooft, dat Amke de eenige is, van wie hij oprecht houdt, omdat ze sprekend lijkt op zijn jong-gestorven eerste vrouw, wier levensgroot portret naast den schoorsteen hangt.

De komst van Lodewijk, die Mariechen geleidt, verwekt eenige opschudding. Zelfs de modieuse Eva geraakt onder den indruk van deze Duitsche Parisienne, die de allures aanneemt van een filmdiva. Mariechen glijdt in een laag

Sluiten