Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HET GEVLOEKTE LAND.

V.

Hanna Stins had het al dagen lang druk, ontzettend druk. Wanneer het volk naar 't land trok, vroeg, als het hcht pas aan de kimmen kriekte, toog zij al aan de arbeid en als de slaap de vermoeide werkers reeds beslopen had, zat zij nog in h'r kamertje, gebogen over h'r werk, dreef de naald, of liet de machine rikketikken. Er moest zo veel af, zo ontzettend veel, want dra zou het kermis zijn en dan vertoonde een ieder gaarne zich op Paasbeste.

Wijkermans Lien begeerde een nieuw jakje, Gerritje van Harmsen een rok, Grietje van boer Welsing kreeg een heel nieuw kleed, met zijder vestje en dutsige garneersels. En of 't boze spel sprak, er kwam rouw tussen. Ouwe Heinekes kwam te overlijden, en nu moesten er zwarte jurken gemaakt worden voor de kleinkinderen en zwarte kleden voor de dochters.

Er kwam geen eind aan 't werk. Dag en nacht kon ze doorwerken, geen uurtje slaap kon ze zich gunnen. Ze werkte, wat ze kon, want ze wilde graag niemand te leur stellen. Twee nachten had ze al door gewerkt, toen ze voelde, dat het zo niet kon gaan. Ze moest rusten, rusten, anders hield ze 't niet uit. Dan zou ze zeker ziek worden, en klaar kwam ze dan vast niet.

Twaalf uren sliep ze aan enen door. Toen voelde ze zich wat opgefrist. Ze vatte 't werk weer op met meer moed. Maar geregeld zou ze gaan slapen, beloofde ze zich, er mocht dan komen wat wou.

Graag had ze zelf ook nog wat nieuws gehad. Ze had zo'n aardig patroontje gekocht bij Hummelen, maar ze zag 't wel aankomen, zij zelf zou er wel bij inschieten.

Dat was 't ergste niet. Om de kermis gaf ze niet veel. De tweede dag mocht ze er zo es over lopen, langs de kramen snuisteren en naar de muziek luisteren in „De snuffelende hond" — dat was ook al. Ze kon best gaan in h'r zondagse. Als je zo tegen de veertig liep, lette er geen mens meer op je, 't was heus nog best toonbaar.

De jongens van 't dorp hadden 't hoofd vol van de aanstaarde pret. Dinsdag en Woensdag was de kermis, en Maandag begonnen de spullen op te bouwen.

Sluiten