Ontdek meer. Steeds weer.

De Tweede Wereldoorlog in Nederland

De oorlog in al haar facetten

Over de Tweede Wereldoorlog is ontzettend veel geschreven, maar wat stond er ten tijde van de oorlog eigenlijk in de krant?

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland, van mei 1940 tot mei 1945, werd de persvrijheid afgeschaft. De Duitse bezetter bepaalde wat er in de kranten gepubliceerd werd. Kranten die zich niet aan de regels hielden kregen een tijdelijk publicatieverbod of werden helemaal verboden.

De nazibladen wonnen bovendien snel terrein. Omdat de behoefte aan betrouwbaar nieuws en een kritisch tegengeluid groot was ontstond er daarnaast een uitgebreide illegale pers.

Delpher bevat de grootste collectie Nederlandse oorlogskranten, van verzetskranten tot nationaalsocialistische bladen. Hieronder hebben we verschillende artikelen voor je klaargezet, maar duik vooral ook zelf de geschiedenis in. 

Censuur en illegale pers

Direct na het begin van de Bezetting kondigden de nieuwe Duitse autoriteiten een strenge censuur af. Er mocht in de krant niet kritisch over Hitler en Duitsland geschreven worden, en berichten van het Duitse persbureau D.N.B. moesten verplicht op de voorpagina. Omdat de behoefte aan betrouwbaar nieuws en een kritisch tegengeluid groot was ontstond een uitgebreide illegale pers.

Bekijk hier de online tentoonstelling over verzetskranten

Nationaalsocialistische bladen

Ook de Duitse bezetter en zijn Nederlandse medestanders hadden hun eigen kranten. Deze dienden ter verspreiding van de nationaalsocialistische ideologie of gaven het nieuws weer vanuit een nationaalsocialistisch gezichtspunt. Deze kranten zijn ook gedigitaliseerd en op Delpher beschikbaar voor onderzoek. Wel staat er steeds een waarschuwing bij dat het hier nationaalsocialistische publicaties betreft.

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher!

Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.

Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher