Ontdek meer. Steeds weer.

Gezond weer op

Van epidemieën tot wonderdokters

De maatschappij verandert voortdurend en ideeën over gezondheid veranderen mee. De medische wetenschap heeft zich in de loop der eeuwen sterk ontwikkeld, maar verschillende visies over wat goed is voor een mens blijven bestaan. 

In Delpher is dat goed terug te zien; je vindt er berichten over de ontwikkeling van de medische wetenschap, de opkomst en bestrijding van epidemische ziekten, maar ook reclames voor bijvoorbeeld ‘onschadelijke sigaretten’ en ‘wonderdokters’.

Hieronder hebben we een aantal interessante artikelen voor je klaargezet, maar duik vooral ook zelf de geschiedenis in met Delpher.

Duik de geschiedenis van de pandemieën in

Al vanaf het begin van de coronacrisis is er veel informatie over de coronapandemie in het nieuws verschenen. Er werd over geschreven in kranten, er werd over gesproken in tv-programma’s en ook op internet zijn er talloze bronnen van (des)informatie te vinden. Maar deze coronapandemie is niet de eerste pandemie die we meemaken in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat er in 1864 al twee krantenartikelen verschenen waarin over pandemieën gesproken werd? En dat er tijdens de Spaanse Griep pandemie in 1918 maar liefst 5386 berichten over dit onderwerp verschenen?

Via de websiteMet Delpher de diepte in: Pandemieën door de tijd kun je nog meer van dit soort interessante weetjes ontdekken. Vanuit vier categorieën kan je met een behulp van een tijdlijn ‘reizen’ door de tijd en ontdekken over welke pandemieën en ziektes in het verleden is geschreven. Via de site kun je naar de Delpher zoekmachine om de artikelen te lezen en te zien hoe de berichtgeving  door de eeuwen heen verandert. 

Gezondheid in boeken en tijdschriften

In Delpher vind je honderden boeken en tijdschriften over alle facetten van de gezondheid. Blader hier door een selectie.

Ontdek meer boeken over geneeskunde in Delpher
Over Delpher - link naar introductievideo

Ontdek meer in Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher!

Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.

Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher