Ontdek meer. Steeds weer.

Gezondheid en welzijn

illustratie gezondheid

Van epidemieën tot wonderdokters

De maatschappij verandert voortdurend en ideeën over gezondheid veranderen mee. De medische wetenschap heeft zich in de loop der eeuwen sterk ontwikkeld, maar verschillende visies over wat goed is voor een mens blijven bestaan. 

In Delpher is dat goed terug te zien; je vindt er berichten over de ontwikkeling van de medische wetenschap, de opkomst en bestrijding van epidemische ziekten, maar ook reclames voor bijvoorbeeld ‘onschadelijke sigaretten’ en ‘wonderdokters’.

Hieronder hebben we een aantal interessante artikelen voor je klaargezet, maar duik vooral ook zelf de geschiedenis in met Delpher.

De geschiedenis van pandemieën

De Coronapandemie was niet de eerste pandemie die we meemaakten in Nederland. Wist je bijvoorbeeld dat in 1864 al in twee krantenartikelen over pandemieën gesproken werd? En dat tijdens de Spaanse Griep pandemie van 1918 maar liefst 5386 berichten over dit onderwerp de krant haalden?

Ontdek meer van dit soort interessante weetjes via de website Met Delpher de diepte in: Pandemieën door de tijd, die ten tijde van de Coronapandemie gemaakt is. Je kunt daar met behulp van een tijdlijn ‘reizen’ door de tijd en ontdekken over welke pandemieën er in het verleden is geschreven. Via de site kun je in Delpher artikelen lezen over alles wat met dit onderwerp te maken heeft en zien hoe de berichtgeving door de eeuwen heen veranderd is. 

Gezondheid in boeken en tijdschriften

In Delpher vind je honderden boeken en tijdschriften over alle facetten van de gezondheid. Blader hier door een selectie.

Ontdek meer boeken over geneeskunde in Delpher
Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher