Ontdek meer. Steeds weer.

Moord en doodslag

Goeie Mie en andere misdadige vrouwen

Bij woorden als moord en doodslag, denken we al snel aan mannen. Begrijpelijk, want tegenwoordig zijn mannen verantwoordelijk voor ongeveer 90% van de criminaliteit in Nederland. Toch is een van de grootste seriemoordenaars uit de Nederlandse geschiedenis een vrouw. Haar naam was Maria Catharina van der Linden-Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie. Hoe kwam Goeie Mie tot haar daden? Hoe waren de reacties? En gingen vrouwen vroeger sneller over tot geweld?

In deze podcast volgen we - aan de hand vechtboeken, moordliederen en krantenberichten - het spoor van misdadige vrouwen uit het verleden. Deze sporen kun je ook terugvinden in Delpher. Hieronder vind je ook enkele voorbeelden van hoe de kranten over Goeie Mie schreven.

 

Luister naar de podcast "Misdadige vrouwen"

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher