Ontdek meer. Steeds weer.

De ontwikkeling van het onderwijs in Nederland

Terug naar de schoolbanken

Het onderwijs in Nederland heeft zich gedurende de vorige eeuw in hoog tempo vernieuwd. Er kwamen nieuwe schoolvormen, betere wetten en moderner lesmateriaal. Sommige dingen bleven echter onveranderd. Ook vroeger keken schoolkinderen elk jaar reikhalzend uit naar het schoolreisje. 

Of je nu met weemoed terugdenkt aan je eigen schooltijd, of juist blij bent dat die tijd voorbij is, in Delpher kun je veel informatie vinden over de ontwikkeling van het onderwijs door de jaren heen. Hieronder hebben we een aantal artikelen voor je klaargezet, maar duik vooral zelf de geschiedenis in. 

Schoolboeken

In Delpher vind je honderden schoolboeken over uiteenlopende onderwerpen uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Bekijk hier een selectie.

Bekijk meer schoolboeken in Delpher
Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher