Ontdek meer. Steeds weer.

Reizen door de eeuwen heen

Van elitair tijdverdrijf tot massatoerisme

Vakantie is tegenwoordig een bijna vanzelfsprekend baken in het jaar. Tot in de negentiende eeuw was reizen echter voorbehouden aan de elite. Dit veranderde door de komst van nieuwe vervoermiddelen zoals de trein en later het vliegtuig. Ook sociale wetgeving speelde een rol; begin twintigste eeuw werd de achturige werkdag ingevoerd en in de jaren zestig volgde de wettelijke invoering van vakantie met behoud van loon. Nederlanders gingen reizen, eerst in Europa en later over de hele wereld.

In Delpher vind je talloze boeken, tijdschriften en krantenartikelen die een beeld schetsen van hoe reizen door de eeuwen heen veranderd is. Hieronder vind je alvast een voorproefje, maar ga vooral ook zelf op ontdekkingsreis in Delpher. 

Reisgidsen

In Delpher vind je honderden reisgidsen uit het verleden. Blader hier door een selectie.

Ontdek meer reisgidsen
Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher!

Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.

Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher