Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE RENAISSANCE IN FRANKRIJK.

613

Het raadhuis te Parijsis gebouwd volgens ontwerp van Domenico Boccardo uit Cortona. Begonnen in 1533 werd de hoofdgevel eerst in 1607 onder Hendrik II voltooid.

Het raadhuis te Orleans, uit 1520 is nog geheel in den overgangsstijl gehouden, en het kleinere, naar dat te Orleans gevolgde raadhuis van Beaugency uit 1526 heeft aan de l«t* verdieping ruitvormige versieringen aan de pilasters.

HUIZEN.

Een der mooiste groote stadswoninFig. 652. 6. gen uit het vroege tijdvak is wel het Fig. 677. Hotel Ecouyille te Caën, gebouwd in 1530 door architect BI ai se le Plestre voor Nicolas de Valois, nu ingericht als beursgebouw. Het is gelegen om een mooien vierkanten arcadenhof; ook de gevel is zeer interessant.

In 1527 werd in het plaatsje Moret bij Fontainebleau het huis Frans I gebouwd, naderhand weder opgetrokI Fig. 668. ken in de Champs Elysëes te Parijs.

Ornamentaal meer van belang dan architectonisch, is het toch, beschouwd uit decoratief oogpunt, een buitengewoon fraai bouwwerk. Ook te Orleans is een huis Frans I, uit 1536,

Imet fraaie eenvoudige arcaden op de beide verdiepingen aan de hofzijde; daar de bovenste verdieping lager is dan de benedenste, werd beneden de Korinthische, boven Ionische orde toegepast.

Bekend zijn verder nog; het bisschoppelijk paleis te Nancy (1501 — 1512); het huis van Agnes Sorel

te Orleans; een huis in het park St. Fig. 653. 2. André te Roua an, houtbouw met overkragende verdiepingen; het hotel Pincé te Angers, bestaande uit t Fig. 681. twee vleugels, met een hoog, trap en hal bevattend paviljoen in het midden, en door een plein mét hek gedeelFig.659.2. 3. telijk van de straat gescheiden, en ten slotte huizen te Angers, Beauvais, Besancon, Bourges, Caën, Fig. 681.

Cahors, Chartres, Dijon, le Mans, Orleans, Perigueux, Tours, Troyes en Viviers. Fig. 682.

Fig. 662. Schoorsteen uit de salon van Frans I, Fontainebleau.

Sluiten