is toegevoegd aan uw favorieten.

Litteraire wandelingen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

trouwde haar en liet haar fungeeren als zijn secretaris; zij schreef een mooie hand.

Rameau maakte veel verzen, die somtijds gedrukt werden en zond een drama ,,Les Avachis aan de Comédie Frangaise, waar het werd opgeborgen bij de vijfhonderd jaarlijks inkomende stukken. Rameau maakte maar steeds verzen en verzon voor de kost dagelijks eenige nouvelles a la main, die men bij den Figaro 7 francs 50 centimes per regel betaalde. Hij werd lid van een paar cercles littéraires en declameerde daar met een zingende en klagende stem zijne gedichten.

De Figaro schreef een prijsvraag uit voor het mooiste gedicht over „La Légende de la lerre.Rameau werd bekroond en ontving vijihonderd francs, Rameau was beroemd. Hij vond nu uitgevers en werkte hard over dag en ging 's avonds in de salons van de hooge burgerij zijn verzen voordragen. Hij was er.

Zoo heeft deze schrijver zich de positie van dichter in het maatschappelijk leven veroverd; de positie was hoofdzaak, de waarde der werken die hij leverde voor hem nevenzaak. Dat is jammer! De man had talent en zou zonder zijne fatale ambitie een der besten zijn geworden. Maar hij heeft de salondames veel naar de oogen gekeken, veel levenservaringen opgedaan, bij rijke kooplui goed gedineerd en zich meer als man dan als dichter laten bewonderen, 't Is misschien waar, de groote schrijvers zijn zij, die niet als schrijvers aan de vrouwen bevallen.