is toegevoegd aan uw favorieten.

Fotograferen in de tropen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

/ 63 sulfiet oplossen in I 100 kokend water; bijvoegen:

j 25 glycin; daarna bij beetjes ( 125 potasch (koolzure potasch).

Dit vormt een dikke melkachtige brei, die als boven verdund wordt. Mot de opgegeven hoeveelheden krijgt men 150 ccM. Vóór het gebruik do flesch telkens goed schudden.

Men kan in één bad wel 3 a 4 platen ontwikkelen; ook kan men den verdunden ontwikkelaar in goedgesloten flesschen bewaren en later weder gebruiken.

In Lux 1899 schreef Dr Rombouts een zeer goed artikel over glycin, dat ook geheel van toepassing is voor Indië. Na het ontwikkelen moet de glycine goed weggewasschen worden, anders vertoont de plaat later vlokken.

Laat men glycine-ontwikkelaar aan de open lucht staan, zoo oxideert die snel en wordt bruin; echter niet zoo vlug als pyrogal.

Vlekken van glycine maakt men uit het linnengoed gemakkelijk weg met water en zeep

Evenmin als wij alle bestaande platensoorten met hun eigenschappen opgenoemd hebben, vermolden wij hier alle ontwikkelaars.

5.

Gebruik van aluin.

Vele amateurs patroniseeren aluin en gebruiken dat " middel na het wasch- en vóór het fixeerbad.

Of wel ze vermengen het fixeerbad er mede. Doel ia, te verhoeden dat de emulsielaag „wegloopt." Bij pyrogal bovendien nog om de gele tint weg te nemen. Gebruikt men formool in den ontwikkelaar of in het waschwater, zoo loopt de laag óók niet weg; bij gebruik van glycine of rodinal ontstaat geen gele tint; aluin heeft echter de