is toegevoegd aan je favorieten.

Over scleritis, naar aanleiding van twee gevallen van cyclo-scleritis

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De buitenste sclera-bundels waren dicht met cellen geïnfiltreerd. De leukocyten vormden hier en daar hoopjes, als bij ëen absces. De cornea had evenals het voorste deel der sclera, aan hare peripherie veranderingen die klinisch scleroseerende keratitis, jxithologisch-anatomisch infiltratie met vettige degeneratie van cellen en fibrillen genoemd worden.

Hoewel de nvea de zetel was van eene intensieve acute ontsteking beschouwt Baumgarten het proces in de sclera als het primaire, op grond van het feit dat er in de uvea eene infiltratie met leukocyten bestond met onveranderd grondweefsel, terwijl in de sclera uitgebreide destructie's werden waargenomen.

Voor deze opvatting zou pleiten de waarneming dat het rechter oog klinisch met de zelfde verschijnselen wat betreft de sclera, geen uveïtis had vertoond.

Door Kostenitsch wordt het volgende geval meegedeeld. ')

In een blind oog dat na de pokken keratitis had doorgemaakt, die tot complete cicatrisatie van het hoornvlies had geleid en waarin bovendien bij het histol. onderzoek afgeloopen iridocyclitis, retino-chorioiditis en glaucoma werden geconstateerd, was scleritis ontstaan: 2 knobbels op de gewone plaats in de sclera. Het oog werd wegens de pijnlijkheid geënucleëerd.

Bij het mikroscopisch onderzoek van deze knobbels wordt de s c 1 e r a in de streek van het corpus ciliare in alle

') Dr. Kostenitsch: Ueber einen Fall von Scleritis, Archiv fïïr Augenheilkunde Hel. XXVIII, 1ÖÜ4.