Aan de Universiteit te Utrecht is geslaagd voor het le natuurk. examen de Heer F. C. A. Kuipers; voor het oand.-examen in de geneesk. slaagden do heeren G. A. Gharbon en A. Schut; voor het 2e natuurk. examen slaagde de Heer F. Joosten; voor cand. examen tlieol. 11 slaagden cle heeren E. A. Lazonder en J. J. van Baarsel.
Aan de universiteit te Groningen is geslaagd voor het tweede natuurk. examen de Heer G. J. Lmdenhoirius; geslaagd voor het theor. geneesk examen Mej. A. H. Koops; voor het le natuurk. examen de Heer P. G. Rinsema.
De Heer P. Biermass, te Doesburg, heeft zijn 4Ü-jarig jubilé als hoofd van school B aldaar gevierd en ontving van verschillende zijden vele blijken van belangstelling. De jubilaris legde tevens op dien dag zgn ambt neder. Verscheidene geschenken werden aangeboden. Des avonds bracht de muziek der voormalige schutterij hem eene serenade.
De Heer H. Reuijl, te Velp bij Arnhem, heeft onder vele blijken van belangstelling zijn _5-jaruc jubileum ais hoofd der openbare school No. 2 aldaar gevierd. Van de leerlingen en het personeel der school uitvin"- hij o. m. gesclienken. Ook het bestuur der gemeente Rheden schonk hem een stoffelijk blijk van belangstelling.
e Zwartewaal (Z.-H.) heeft de Heer P. Nieuwdorp zgn 25-jarig leest gevierd als hoofd der openbare school. Van verschillende zijden vielen hem v_le blijken van belangstelling ten deel.
De toeloop van leerlingen naar de dezen zomer geopende nieuwe o. J. school te Velseroord is zóó groot, dat aan vele aanvragen tot plaatsing niet meer voldaan kan worden, zoodat het gebouw vergroot moet worden.
Benoemd: tot onder wij zeres a/d Chr. school te Oustwedde (Gr.) Mej. J. Bakker, te Wouterswoude (Fr.); — tot onderwijzer aan de o. 1. s. te Wervershoof (N.-H.) de Heer Óverboom te Schagen; totonderwijzeres te Aalsurn Mej. A. M. btuut te Dokkum; — tot onderwijzers bg het herhaiingsonderwijs te Noordbrook KGr.) K. Timmer, J. P. Bloemhof en Mej. J. M. Zwiers aldaar; — tot hoofd van school II te 's-Gravendeel J. van Doorne, te Kotterdam; tot hoofd van den iandbouwcursus te Zoetermeer— Zegwaard J. H. Fleuren, hoofd der school.teStornp_,& ¦ _ tot hoofd der school te I'auluspolder (gem. Stoppeldijk) 11. F. Grijns, te Helden (prov. Limburg); — tot onderwijzeres voor de Fransche taal aan de iierhalingsschool voor meisjes, Mej. G. Bakker en tot onderwijzer in de Duitsche en Engelsche taal aan de herhaliDgscholen voor jongens en meisjes de Heer K. Hart, beiden te Alkmaar; — tot onderwijzer aan de 4e gemeenteschool te Alkmaar, de Heer J. Blokker, te Koedijk, met 13 stemmen. Op dea lieer A. Touneman Jr., te Wormerveer, waren 3 stemmen uitgebracht; — tot onderwijzer aan een openbare lagere school 'te Utrecht K. Keijl, te Wijk bij Duurstede, H. J. Holema, te Culemborg, D. J. v. Beek, te Doornen P. Franke, te Tricht en tot onderwijzeres Mej. A. 11. Wugster, te Brummen.
Voordracht: voor hoofd der school te Munnekezijl (Kollumerland) A. R. Ferwerda, te Leeuwarden, R. J. Riemersma, te Hoorn en T. Annema, te Peize; — voor onderwijzeres (nutt. üandw.) te Bururn (Kollumerland) M. v. d. Vaart, P. Kamphuis en M. de Vries, allen te Burum; — voor hoofd der school voor u. 1. o. te Heerenveen B. Post, te Delfzijl, O. de Vries, te Nieuwe Schans en J. Raadereina, te Lemmer; — voor school No. 3te Sneek: 1. G. S. Schimmelpenninpr, te Lemmer; 2. B. Posthumus, te Noordwolde, 3. F. K. Stevens, te Assen.
"SCHOOLNIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
"Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
Ned. Herv. Keek. Bedankt: voorMarumß. Buiten, te Winsum. Aangenomen: naar Molkwerum door cand. J. Kramer, te Groningen. Drietal te Maassluis! G. Bar ger E z-, te Dalfsen; J. Buenk, te Harderwijk, en P. J. Couvée, te Borne. Zestal te Bergum: Van Krevelen, te Oosterhes-elen (Dr.); Wanting, te St. Jacobi-Parochie; Dobben, te Weidurn; Tiddens, te Ezinge; Bolt, te Holwerd, en Buisman, te Onderdendam. Christ. Geeef. Gemeente. Drietal te Sneek: Jansen, te Hoogeveen; Scholte, te Bunschoten, en Siuijter, te Murmerwoucle (Fr.). Geeef. Keeken in Nederland. Beroepen: te Westzaan A. G. H. Schippers, te Exmorra; — te Spijkenisse E. J. Aalberts, te Wolvega. Aangenomen: naar Schoonhoven A. Andrée, te Spijk (Gr.). Bij de begrafenis van Ds. Veenstra, emeritos-predikant te Vlissingen, werd aan de groeve het woord gevoerd door ue predikanten Pol, Dr. A. Kuijper Jr., Bouma en Van Loon. R.-K. Keek. Te Hilversum is het nieuwe gebouw der Patronaatsoommissie bij de kerk der O. L. Vrouwe-Parochie met de gebruikelijke gebeden plechtig ingewijd en vervolgens feestelijk in gebruik genomen, met eene openingstoespraak van Dr. Schrader, pastoor der parochie, en een feestrede van den Heer Van der Horst, kapelaan te Montfoort. Directeur van het Patronaat is kapelaan Lurvink.
"KERKNIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
Door het Provinciaal Bestuur van Noord-Holland is heden bij enkele inschrijving aanbesteed: het uitvoeren van baggerwerk in de voorhaven van het Jlerwede-kanaal te Zeeburg (gemeente Amsterdam). Kaming ƒ 4600. Minste'inschrijvers waren de heeren: A. Volker, te Eliedrecht, en P. A. Bos, te Gorinchem, voor ƒ 3800.
Te 's-Hertogenbosch is in het gebouw der Provinciale Griffie aanbesteed: het maken van kunstwerken voor en het. met keien bestraten van den weg van Chaam naar de Belgische grens, richting Meerle (.België). Begrooting ƒ 44.42 J. Er waren 15 inschrijvingen ; hoogste de Heer P. Boks, te Amersfoort, voor ƒ57,575 met gres keien, of ƒ56,375 met porfierbeslag; laagste de Heer J. H. Wehrmleijer, te Prinsenhage, voor ƒ46,537.
Te Almeloo is voor rekening van de flrma W. ten Bruggencate & Zn., onder architectuur van den Heer B. Vixseboxse Bzn., aanbesteed het bouwen van eene stoombleekerij, kalanderij en wasscherij, opeen terrein nabij het kanaal Almeloo—Nordhorn. Ingeleverd werden 26 biljetten. Begrooting ƒ21,071. Laagste inschrijf ster de firma Gebr. Israels, te Almeloo, voor ƒ19,481; — hoogste inschrijver de Heer H. Bteggink, te Hengeloo, voor ƒ29,970.
"Aanbestedingen.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
Hier volgen eenige gedeelten uit het verslag, dat De Zoom geeft van de jongste Gemeenteraadzitting van Putten, een grensplaatsje in Noord-Brabant:
In verband met de laatste verkiezing wenscht de Heer Jos. Theijssen te vernemen, waar de voorzitter van het stembureau gebleven is met 22 stembiljetten. De leden van het stembureau hebben het bewijs in banden, dat aan den voorzitter 180 stuks zijn afgeleverd, terwijl hij er slechts 158 op 't stembureau Beeft afgegeven. De mogelijkheid bestaat, dat de voorzitter de 22 overige stembiljetten gestempeld en ingevuld in handen der kiezers heeft gesteld. Wij willen die 22 stembiljetten hier op 't oogenblik ter tafel zien gebracht. De voorzitter zegt, dat hij niet meer biljetten heeft afgegeven dan zijn plicht was. De Heer Theijssen: Wij vragen u niet meer, dan dat gij de overgeschoten 22 biljetten hier ter visie legt. Waar zijn de biljetten 1 De Voorzitter: Die zijn bij mij thuis! De Heer Stroup: Maar dia behooren niet bij u ihuis, die moeten hier zijn. De Voorzitter: lk heb die biljetten niet bestold. Stroup: Neen, gij hebt ze niet besteld, maar wij willen ze toch hier zien. Liggen ze nog bij u thuis, laat ze dan hier zien en gij zijt in uw volle recht. De Voorzitter: De secretaris heeft ze besteld, doch het stembureau behoorde ze te ontvangen.
Stroup: Gij hebt er 158 van de 180 afgegeven; zult gij ons ook de andere hier brengen 1 De voorzitter: Dat kau wel zijn. Dat hangt van mijn beleefdheid af. Theijssen: Dat kan zijn . Neen, dat moet zijn I De secretaris : Ik heb 's morgens menschen gezien met gedrukte stembiljetten in de hand, doch ik wil niet beweren, dat ze van den voorzitter afkomstig waren.
Wederom vliegt men elkander in 't haar. Vuistslagen klinken op de tafel. De voorzitter zegt volgens de wet te handelen en de Raadsleden verlangen de verdwenen stembiljetten te zien. Stroup zegt, dat de voorzitter op die manier fraude iou kunnen plegen. De- voorzitter met nadruk tot Stroup: Heb ik fraude gepleegd, Stroup . Stroup: ik zeg niet, dat ge het hebt gedaan, maar ge kunt het doen. Thans loopt do woordentwist zóó hoog en wordt het tumult zóó hevig, dat den verslaggever hooren en zien vergaan en hij niets meer kan verstaan dan een wilden chaos van klanken, in alle mogelijke toonaarden uitgestooten. Eindelijk treedt de kalmte weer in en Stroup waagt het woord. De voorzitter s Dat hebt ge, mits ge het fatsoenlijk voert. Stroup: Dat zal ik doen. Ik heb nog een vraag te stellen. De Heer Leys is benoemd tot lid van den Raad. Door Gedep. Staten is op request van den voorzitter die benoeming ongeldig verklaard. De voorzitter, die zoo goed op de hoogte van alle zaken is, ook wel eens voor ons bij Gedeputeerden willen fcufornjeeren, of iemand, die 10, 12, of gesteld 16.00 J gulden schuld heeft, toch burgemeester kan zijn, of .en dergelijke zaak vereenigbaar is met het burgemeestersambt. Als ge hier naar zoudt willen inforineeren, kunt ge ons dat op de vergadering van a.s. Dinsdag nog juist meedcelen. De voorzitter: Hebt ge nog meer te vragen, Stroup? Riet 1 Dan gaan we over tot de orde van den dag. De overige Raadsleden sluiten zich aan bij het gesprokene door Stroup. De voorzitter zegt om zulk kinderspel te moeten lachen en stelt aan de orde: verkiezing van een Wethouder in de plaats des heeren Stroup. Stroup zegt deze zaak niet te willen behandelen, eangezien ze niet op het oproepingsbiljet voorkomt en verlaat de vergadering, gevolgd door de overige Raadsleden.
De voorzitter: Saluut, Stroupke 11
"Een Plattelandsgemoenteraad.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
.- „To Utrecht was een automobilist wegens het tijden met te groote snelheid bekeurd. De politie-verórdening laat binnen de Singelgrachten geen grootere snelheid toe dan 10 K. M. per uur. De automobilist had —. zooaJs door den' bekeurenden politie-agent op den secondewijzer van zijn horloge was geconstateerd —¦ «— den afstand van de Witbevrouwenstraat tot 'de Biltstraat — 175 meter — in 20 seconden afgelegd, dus met een snelheid van 31i/s K. M. per uur. Maar n(u, vroeg, de advocaat van beklaagde aan den politie-agent, hoe hij wist dat bedoelde straat 175 meter lang was. Antwoord: de straat was door de ambtenaren der gemeentewerken te Utrecht nauwkeurig' opgemeten. Waarop de Verdediger hernam, dat de agent niet uit eigen "wetenschap verklaard had, maar op het zeggen ,van anderen was afgegaan). ». 'i De kantonrechter vereenigd© zich hiermede en sprak den beklaagde vrij, als zijnd© het ten'laste gelegde feit niet bewezen. Immers — zegb het vonnis — de in het proces-verbaal opgegeven snelheid berust op een gissing van den relatant, bij redeneering opgemaakt naar aanleiding van 'de hem door 'derden opgegeven lengte der .Wittevrouwen- Btraat. De „derden", waarvan hier sprake is, zijn juist de menschen, die van nauwkeurig opmeten va.n straffen en wegen verstand hebben, méér dan een politieagent of veldwachter. Uit het vonnis van den Utrechtsehen kantonrechter volgt intussehen, dat automobilisten zoo hard kunnen rijden als hun belieft, tenzij do politieambtenaren gaan zorgen, dat ze zelf de lengten van alle straten en wegen opmeten, wat practisch onuitvoerbaar is. _,'
Hiermee is aan Öe automobilisten een vrijbrief uitgereikt, waarvtm ze wel niet zullen nalaten gebruik te maken.'* * ,* Het bovenstaande is te lezen in het Huisgezin. De hier vermelde rechterlijke uitspraak is blijkbaar gebaseerd op Art. 398 W. v. Strafv., eene bepaling die voorschrijft, dat een getuigenis alleen mag loopen over hetgeen de getuige zelf waargenomen heeft, terwijl «bijzonderemeeningen of gissingen bij redeneering opgemaakt* geen getuigenissen zijn. Het schijnt ons niet twijfelachtig, dat zulk een toepassing der bepaling nooit in de bedoeling van den wetgever gelegen heeft De wetgever heeft door dit voorschrift onmogelijk willen maken, dat beklaagden veroordeeld werden op «hooren zeggen« op praatjes die van mond tot mond zijn gegaan en den rechter meegedeeld worden door iemand die ver van de gebeurtenis afstond. De zoo goed bedoelde bepaling is, helaas, de bron geworden van menige formalistische uitspraak, ja van menige chicane. Het wil ons echter voorkomen, dat in een geval als het hier vermelde ook de letter van het voorschrift geenszins eene toepassing eischte als wij in het vonnis vinden. De rechter had immers niet enkel op de getuigenis van den ambtenaar uitspraak behoeven te doen: wanneer hij door de opmeters zelf getuigenis had laten afleggen omtrent de lengte van de straat, wanneer hij deze door overlegging van officieele stukken of zelfs door eigen waarneming wettig had vastgesteld, dan ware daardoor, in verband met des agenten verklaring omtrent den tijd waarin de beklaagde de straat had doorgereden, de snelheid evengoed bewezen geweest. Een formalistische uitspraak — die, indien het bericht van het Hsg. juist is, terecht verbazing en ergernis kan wekken — ware daardoor vermeden.
"Een zonderlinge uitspraak,". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
Dea 26 October a.si zal van Nijmegen en verder van Rotteirdam psr stoomschip „Rindjani" naar Octrt-Indië vertireikkecii eien afdeeling aanvullingstaioepen der Koloniale Reserve, sterk 18 cndeirofficieien en 51 _____.mderon. Het commando is opgedragen aan den kapitein der infantea-ie W. C. Gerlfl-ch. Voor medegeloide is aangewessen de 2e luitenant J. F. yam der Sluijs Veer. De nieuwe cursus bij het Instructie-Bataljon te Kampen is aangevangen met 37 leerlingen: 13 in het le en 24 in het 2e studiejaar. De lste luit. C. D. ViehoU van het Bste reg. inf. te Doesburg, is dezen winter belast met het voorbereidend militair onderwijs te'Zutphen ; en de 2a luit. C. H. F. Thieme, van hetzelfde regiment, met den cursus te Brummen en.te Ruurloo. De le luitenant H. Janssen, van het 7e reg. inf. te Naarden, wordt benoemd tot kapitein. De le luit. M. de Jong, van het Ile reg. inf. te Ede, is benoemd tot ofï. voor speciale diensten. De 2e luit. W. van der Hout, van het reg. genietroepen te Utrecht, is gedetacheerd in de legerplaats bij Oldebroek. De reseve-sergeant G. Stel, van het le reg. inf. te Assen, is benoemd tot vaandrig. De miliciens der lichting 1904, voor herhalingsoefeningen bij het 3e en 6e reg. inf. onder de wapenen, worden 6 dezer in het genot van groot verlof gesteld. Woensdag was het 25 jaar geleden, dat de kapelmeester van het 3s reg. infanterie te Bergenop-Zoom, de Heer A. Barbe, z_ne muzikale loopbaan begon. Het repetitielokaal was dien dag smaakvol versierd en te zijner eere werd door de muzikanten een marsch uitgevoerd.
"MARINE EN LEGER.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
Naar „Het Volk" meldt, verschijnt dezer dagen nog een mjm'mer van „De Kroniek", speciaal aan de lierdenking van dem overleden rédacteur gewijd. Het zal o.a. een portret van Tak 'door Jan Veth bevatten. .
Den 11 en 14 October a. e. zal hèt strand te Zandvoort ten Noorden van het Grand-Hötel in de richting van IJmuiden onveilig zijn, wijl alsdan schietoefeningen zullen gehouden worden door. de infanterie uit Haarlem.
Te Velsen zijn twee arbeiders gevangen genomen, die verdacht worden een ketting, toebehooreade aan den Heer Van Hattum, te hebben ontvreemd en verkocht. Beiden zijn vaders van groote gezinnen.
"GEMENGD NIEUWS.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
Over de feestviering van gisteren meldt men ons nog het volgende: i Dank zij het fraaie na jaars wieder, dat buitengemeen meeviel na den piasnegen yan. den vorigen avond, is da feestviering flink van stapel geloopen. i De reclame-optocht was zeer aantrekkelijk, en do drukt© op de straat was geweldig. Dei Katoenmaatschappij deelde met milde hand aardige zakdoekjes uit; in een anderen wagen was een goede genius, die versnaperingen rondstrooide. l>e paardenslager maakte reclame voor zijn© zaak door keurige worstjes aan de toeschouwers aan te bieden, enz. enz.
Om halfzes was de stoet wedjsr aan de Veemarkt teruggekeerd, waar hij werd ontbonden. Van 'halfvijf tot halfzeven gaf het muziekkorps van het 3e regiment huzaren, onder leiding van den Heer A. de Goede, een concert op 4e verlichte Korenbeurs. Om halfaoht begon hot groote avondfeest op het Schuttersveld. Voor het vrije gedeelte, waar het volop kermis was, was de toegang aan den Bijnsburgcrsingel. De leden der 3-October-Vereeniging imet hunne dames en wie zich de weelde vaneen kaart te koopen konden veroorloven, mochten langs Zomerzorg of Zomerlust het gereserveerde gedeelte van het Schuttersveld betreden. Ouderen van dagen zochten bij voorkeur een plaatsje in de tuinen van „Zomerzorg" of „Zomerlust", waar de stafmuziek van het 4e regiment infanterie en het muziekkorps van het 3e reg. huzaren concert gaven.
In de tent op het Schuttersveld, waaromheen 'de «breede dansvloer, speelde het Stedelijk 'Muziekkorps om de hossende paren te bevredigen. Het ging er den heelen avond dol-prettig toe en zonder wanordelijkheden. Om halïelf uur werd het vuurwerk afgestoken, vervaardigd door de firma J. IS.. Schuurmans te Leeuwarden; vooral voldeed het slotnummer, een decoratie met de woordeen. „Leidens Ontzet" in diamantvuur, omgeven door brilliantfonteinen en geflankeerd door dubbele pauweveeren met de jaarcijfers 1574—1907. Do muziek speelde ten slotte het „Wien Neêrlandsch Bloed", de aanwezigen zongen het uit volle borst mee, waarmede het officieele gedeelte van den feestavond was afgeloopen. In de verschillende koffiehuizen en uitspanningen, de sociëteit „Minerva" niet uitgezonderd, hield men nog lang napret.
Michiel Adriaanszoon de Ruyter — eien. Vlissingsche naamgenoot van den grooten zeeheld — heeft den 1 October herdacht, (jat hij 25 jaren geleden werd benoemd tot opzichter bij het meteorologisch bureau aldaar.
T© Kaatsheuvel (N.-Br.) is ingebroken bij Mej. Sprangers. Ontvreemd wierden een gouden dameshorloge benevens twee bankbiljetten van f4O en f 25. De dader is onbekend.
Gisteren, begaf de landbouwer K., van Staphorst, zich met zijne vrouw per wagen naar Zwolle. Nabij cle Watersteeg verliet hij den wagen teneinde het paard uit te spannen, wijl er een tram aankwam. Onnadenkend haakte hij den touwknuppel van den disselboom los, terwijl de wagen nog in beweging was. Deze liep daarop van den weg. af de sloot in. Zijne vrouw geraakte onder den wagen, waarbij zij bloedige verwondingen opliep. Per tram werd zij naar Zwolle vervoerd en in het Sophiaziekenhuis opgenomen, waar door Dr. Vitringa geneeskundige hulp verleend werd. Gelukkig laat de toestand van de in zwangerschap verkeerende vrouw zich niet ongunstig aanzien. („^w- Ct.")
Te Pey, nabij Echt (Limburg), had! do 23-jarige arbeider J. P. kennis aan eene dochter van 11. J. aldaar. Na een twist, waarbij hij haar geslagen had, loste haar broeder,; de 26-jarige L. J., een revolverschot op P., hetwelk dezen in den buik trof. Zwaar gewond werd de getroffene opgenomen in de kliniek der Paters Camillianen te Roermond. Die dader is aangehouden.
Te Weert is aangehouden P. H. 0., oud 28 jaren, wonende te Deuken, die verdacht wordt in den nacht van 16 op 17 Juni j. 1. tai hebben geschoten op H. Bongers, M. Janssen en J. de Wael. Allen werden toen gekwetst; eerstgenoemde zelfs door 47 hagelkorrels. De aange hondene is voorloopig naar jLe gevangenis te Boermond gebracht.
"3-Octoberdag te Leiden.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
(Van onzen correspondent.) 2 October 1907. De Comédie Francaise telt nu al een tweede succes sedert het nieuwe seizoen is begonnen. Verleden week was 't met een tooneetspel van Gustave Guiches en P. B. Gheusi, «Chacun sa vie» ; gisteren was 't een blijspel van G. A. de Caillevet en Robert de Fiers, «L'amour veille». Zoo ik hier het woord succes gebruik, is dit ter aanduiding van de gunstige wijze waarop beide stukken, zoowel op de generale repetitie als door het publiek der première werden ontvangen. Toch kan ik niet nalaten eenige verwondering uit te spreken over de volkomenheid van dit succes, waar dit het laatstgenoemde stuk betreft — het eerstgenoemde mag ik niet beoordeelen, omdat ik door afwezigheid verhinderd was het te zien. Het komt mij voor, ronduit gezegd, niet op zn plaats te zijn in het Huis van Mollière, en dat't in deze ernstige omgeving, onder de ernstige directie van Jules Olaretie, door de ernstige artisten die de erfgenamen van de comédient du roi zijn, met sympathie is ontvangen en met toewijding werd gespeeld, doet mij gelooven aan een evolutie der moraliteitsbegrippen in wat wij hier gewoon zijn de classes dirigeantes te noemen.
Dat in liet Vaudeville, toen daar Réjane de ster was, en in het Gymnace, toen Simonne le Bargy er schitterde aan het firmament, huwelijks ontrouw en overspel tot een cuUe werden verheven, 't zij toegegeven; maar dat wij in het deftige Théatre Francait geheel een avond een atmosfeer in ademen welke zwaar met den bijsmaak van moreele liohtvaardigheid be> zwangerd i«, dat verrast ons niet op de aangenamste wijze. Waarlijk, ik ben geen stijlzinniee haarkloover; ik kan schik vinden aan de vergedreven gewaagdheden, aan de dolste »stoutigheden«, zoo zij geestig of vernuftig zijn, maar wil ik die genieten, dan ga ik naar de Nouveautés, naar de Variétés, naar een dier talrijke kleinere Théalres of een der groote Music Balts, waar operetten en revues er altijd de gelegenheid toe bieden. Na deze inleiding big ft mij niets anders dan goeds te zeggen over van het geestige, vernuftige blijspel xL'amour veille», dat in de eerste plaats «Parijscbiis, van dat Parisianisme dat werkt als champagnewijn. De idee van het stuk is eenvoudig dit, dat de liefde der vrouw haar krachtigste beschermer is. De liefde wint het hierin van de opvoeding en van den godsdienst. Wanneer de jonggetrouwde Jacqueline de Juvigny weet, dat haar man, André, nadat zrj nauwelijks van hun huwelijksreis zijn thuisgekomen, weer keert tot zijn vroegere maltresse, gaat ook zij er op uit om het «leer om laer« toe te passen. Zij had hem gezworen dit te zullen doen, en vindt een gewilligen medeplichtige in een vriend van André die haar liefheeft, staat zij echter tegenover dezen, dan voelt zij niet te kunnen omdat haar hart niet aan hem, maar aan haaï man toebehoort. Zoo beschermt en redt haar liefde haar en voert haar terug in de armen van den zondaar, langs een omweg, juist lang genoeg om ook hem het gevaar van zijn afdwaling te doen inzien . . . tot een volgende maal.
Van dat onderwerp zou zeker een mooi groot drama zgn te ¦ maken, de Gaillevet en Fiers hebben er een geestige, lustige comédie van gemaakt, welke met haar vier bedrijven steeds spannend en aangenaam blijft bezighouden. Zij doen verschillende wereldsche typen van het hedendaagsche Parijs een plaats in de actie vervullen, zoodat het stuk een aardig tijdbeeld, van ééne zekere zijde gezien, vertoont. De opvoering moet geroemd worden, want zoowel de mise en scène als het spel der artisten is bijzonder goed. Men verveelt zioh geen oogenblik bij dit stuk, en dat is zeker een lofwaardige getuigenis.
"Tooneel te Parijs.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006
Te Zevenbergen (N.-Br.) is een natio». nalo wedstrijd in komische en humoristische voordrachten gehouden, uitgeschreven door de rederijkerskamer „De Vriendenkring", ter herdenking van haair 25-jarig bestaan. In de eerste aïdeoling (personen die nog nimmer ©en o___ten prijs -verwierven) werden behaald: le prijs, oen groote bronzen medaille, uitgeloofd door H.. M. de Koningin-Moeder, door den Heer A. G. L. Westarberg, uit Hüveire'um, met „Ean kunstbeschci-mer"; — 2e prijs, zilv. mcd., aangeboden door den Heer A. C. A. van Vuuren, lid dar Twteede Kamier, door den Heer Jan Thiel, uit ïiusum, met „De snijder vau Stillenburg"; — 3e prijs, veig. zilv. mcd., door den He-er H. Driessan," pit Breda, mot „Liefde oa Huwelijk", die tevens den dames prijs verwierf; — 4e prijs, door den Heer P. J. de Vos, uit Standdaari-uiten, met „Teun de Haan Mr. kippendief'; —5e prijs a, door den Ileor W. A. Kalkman, uit Boln-as, met „Wedstrijd in het recitaarcn"; — 5e prija b, dooir dea Heer P. Martens, uit Breda, met „Den muzikaal mispunt". Beócediselaars wanen de heeren J. A. M. Pillot, J. J. E. Bnrcbner, H_ G. v. Meer, Dr. Koch oa Jhr. Mr. Verhogen, allen ie Zevenbergen. De wedstrijd in de 2e afdeeling (personen- die reeds ©en eersten prijs behaalden) is bepaald op 16 October fEus. ,'
?__. . De Heer P. A. Versloot, directeur der %eme__gde zangvereeniging „Z___g- en Vriendschap", jte Miaerkapelle (2--H.), is benoemd tot onderdirecteur dar zangveaeeniging „Eupbofnia,", te 's-Gravenhage.
"WETENSCHAP EN KUNST.". "Het nieuws van den dag : kleine courant". Amsterdam, 1907/10/05 00:00:00, p. 6. Geraadpleegd op Delpher op 27-01-2021, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010164325:mpeg21:p006