Ontdek meer. Steeds weer.

Genealogie: onderzoek naar je stamboom

Ontdek je familiegeschiedenis

Heb je interesse in genealogie? Ben je benieuwd naar je familiegeschiedenis en wil je onderzoek doen naar je stamboom? Door te speuren in Delpher kun je meer informatie vinden over je voorouders en de tijd waarin zij leefden. Wie waren ze? Waar woonden ze? Hoe zag hun wereld eruit? Doorzoek op delpher.nl gratis miljoenen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften uit het verleden. Typ je familienaam in en breng je familiegeschiedenis tot leven!

Ga naar Delpher

Familiefoto

Je familienaam in de krant

Doe je onderzoek naar je familienaam? Wil je weten hoe je grootouders hun verloving aankondigden? Adverteerde je overgrootvader met zijn bedrijf in de krant? Of ben je op zoek naar dat ene artikel over je tante?  In de krantencollectie in Delpher vind je onder andere familieberichten, zoals aankondigingen van geboortes, huwelijken en sterfgevallen. Je kunt ook sporen van je voorouders terugvinden in bijvoorbeeld verhuisberichten, (personeels)advertenties, en passagierslijsten van schepen die in de krant gepubliceerd werden.

Zoek naar je familienaam in kranten

Onderzoek je stamboom in boeken

Weet je door stamboomonderzoek wie je voorouders waren, maar niet waar ze precies woonden? Zoek je familienamen in de historische telefoonboeken in Delpher. Ga naar de Boeken basiscollectie. Aan de linkerkant van de resultatenlijst, selecteer je vervolgens onder het kopje ‘Collectie’ de telefoonboeken. Onderaan deze pagina vind je meer boeken die interessant kunnen zijn voor stamboomonderzoek.

Om je op weg te helpen, kun je hier direct zoeken in alleen telefoonboeken:

Doorzoek telefoonboeken in Delpher

Tijdschriften over genealogie

Ook de historische tijdschriften over genealogie komen zeker van pas als je onderzoek doet naar je familiegeschiedenis. Ze geven informatie over familielijnen, woonplaatsen en eventuele familiewapens en -zegels. Een voorbeeld van zo'n tijdschrift is het Algemeen Nederlandsch Familieblad, dat van 1883 tot en met 1905 werd uitgegeven door de Vereeniging Het Nederlandsch Familie-Archief. Onderaan deze pagina vind je meer voorbeelden van tijschriften over genealogie.

Bekijk alle jaargangen van het Algemeen Nederlandsch Familieblad

Hulp bij onderzoek in Delpher

Als je onderzoekt doet naar je stamboom, kun je soms wel wat hulp gebruiken. Als je in Delpher zoekt op je familienaam, kan het nuttig zijn om een plaatsnaam toe te voegen aan je zoekterm of om alleen in regionale kranten te zoeken. Je kunt je zoekactie verder verfijnen door gebruik te maken van de filters (links naast de zoekresultaten) of via uitgebreid zoeken.

Heb je hulp nodig?

Raadpleeg dan de handleiding van Delpher

Illustratie hulp bij het zoeken

Boeken over genealogie

Hieronder vind je een selectie van voor genealogen interessante boeken.

Ontdek meer boeken over genealogie

Tijdschriften over genealogie

Hieronder vind je een selectie van voor genealogen interessante tijdschriften.

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher