Ontdek meer. Steeds weer.

Het Venlo-incident: nepnieuws in oorlogstijd

Venlo incident

Ontrafel een spoor van censuur, nepnieuws en desinformatie

Het Venlo-incident is een waargebeurde, internationale spionagethriller die zich afspeelt op Nederlands grondgebied vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Op 10 november 1939 verschijnt in veel Nederlandse kranten een klein en onopvallend berichtje: “Geheimzinnig voorval aan de grens bij Venlo”. Het gaat over een overval waarbij zwaar bewapende Duitse geheim agenten twee Britse spionnen ontvoeren en een Nederlandse militair doodschieten. Uiteindelijk leidde dit incident tot de Duitse inval in Nederland.
 

Bronnen uit de podcast Venlo-incident

KB-collectiespecialist Huibert Crijns en Andere Tijden-programmamaker Paul Ruigrok verdiepten zich in het Venlo-incident, en probeerden aan de hand van historische krantenartikelen uit Delpher het spoor van censuur, nepnieuws, desinformatie en misleiding te ontrafelen. Wat gebeurde er nu echt? Hoe probeerden de verschillende betrokken landen de waarheid naar hun hand te zetten? Volg zelf hun zoektocht in de vierdelige podcastserie "Het Venlo-incident: nepnieuws in oorlogstijd". 

Ga naar de podcastserie Het Venlo-incident

Bronnen die Huib en Paul hebben gebruikt in de podcast hebben we hieronder uitgelicht. Zo kun je zien hoe Delpher is gebruikt voor de zoektocht. In de video’s geeft Huib tips om zelf op onderzoek uit te gaan.
 

Podcast Venlo-incident
Hoe begin je met onderzoek in Delpher?

Tips van Huib : Onderzoeken in Delpher | Hoe begin je?

Huibert Crijns is collectiespecialist geschiedenis bij de KB, de nationale bibliotheek. In deze video geeft hij enkele tips om zelf van start te gaan met onderzoeken in Delpher. Als voorbeeld gebruikt hij zijn eigen onderzoek voor de podcast "Het Venlo-incident". Wat hij in Delpher ontdekte, was essentieel voor de ontrafeling van deze historische gebeurtenis. Laat je inspireren door de tips van Huib en delf zelf dat ene artikel op!

Bekijk de video "Hoe begin je?"

Tips van Huib: familiegeschiedenis

Tips van Huib: Onderzoeken in Delpher | Familiegeschiedenis

Huibert Crijns is collectiespecialist geschiedenis bij de KB, de nationale bibliotheek. In deze video deelt hij enkele tips hoe je Delpher kan gebruiken bij het onderzoeken van je familiegeschiedenis. Voor de podcast "Het Venlo-incident" ging hij op zoek naar de nabestaande van een van de hoofdrolspelers en die kwam hij uiteindelijk ook via Delpher op het spoor. Laat je inspireren door de tips van Huib en delf zelf dat ene artikel op!

Bekijk de video "Familiegeschiedenis"

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher