Ontdek meer. Steeds weer.

Sporten door de eeuwen heen

Van amusement voor de hogere klasse tot volksvermaak

Bij sport en geschiedenis denken we onmiddellijk aan de Oudheid en de Olympische Spelen. De moderne sportbeoefening zoals we die nu kennen, deed echter pas haar intrede in Nederland eind 19e eeuw. Er ontstonden nieuwe sportclubs en "verzuilde" sportbonden. Wat eerst nog voorbehouden was voor de elite, groeide uit  tot absoluut volksvermaak. Samen met de sport zag ook de sportverslaggeving het daglicht. De talrijke sporttijdschriften en sportbijlages in Delpher bieden een schat aan informatie over de Nederlandse sportgeschiedenis. 

Onderstaande lijst met sporten wordt continu aangevuld. Het is maar een fractie van wat je in Delpher kan vinden, dus ga vooral zelf op ontdekkingstocht! 

Alle onderwerpen

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher