Ontdek meer. Steeds weer.

De geschiedenis van de Formule 1

Autosport: een race terug in de tijd

Op 7 oktober 2023 kroonde Max Verstappen zich tot wereldkampioen in de Formule 1. Alweer! Voor ‘Mad Max’ is het zijn derde wereldtitel op rij. Daarmee is de Maxmania compleet in Nederland. Natuurlijk is Formule 1 geen strikt Nederlands feestje. Over de geschiedenis van de autosport lees je meer op deze themapagina. Na de uitvinding van de auto in 1885 vonden begin twintigste eeuw de eerste races plaats. In 1946 werd de Formule 1-klasse opgericht: de basis voor de races die wij nu volgen. Het eerste WK werd in 1950 gereden en twee jaar later zoefden er al autocoureurs over het circuit van Zandvoort. Ja, ook toen al, bijna zeventig jaar voordat Verstappen er de Grand Prix won. 

Delpher zet historische bronnen op een rij over memorabele momenten en kloeke coureurs. Race terug in de tijd en zoek in Delpher zelf naar verhalen over de hoogste klasse van de autosport.  
 

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher