is toegevoegd aan uw favorieten.

Voorloopige lijst der Nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Nieuwaal.

De ned. herv. kerk (H. Willibrordus), reeds genoemd 1031, bestaat uit een eenbeukig driezijdig gesloten schip, grootendeels XVIII, maar met ouder metselwerk in het benedendeel der muren; 'en eenen baksteenen toren (XVa, het bovendeel en de spits vernieuwd) met halfronden traptoren aan den zuidkant. Zij bezit:

Twee tekstborden (1712 en XVIII c).

Koperen kroon (XVII).

Twee zilveren bekers (XVII c).

Eenig tinwerk (XVIII).

Klok, in 1515 gegoten door Georgius Waghenens. Uurwerk (XVII d).

GELDERMALSEN.

Geldermalsen.

Een aantal hier opgegraven voorwerpen uit Romeinschen en lateren tijd, wordt op het landgoed Bottestein (eig. de heer Murman) bewaard.

De thans ned. herv. kerk is een grootendeels gepleisterd baksteenen gebouw(XV) met ouderen toren (XIII B), eveneens van baksteen. Schip met noordbeuk, 5/8-gesloten choor, en, tegen den noordwand van den toren, een doopkapel, waarin overblijfselen van een koepelgewelf. De geheel gepleisterde toren heeft tegen zijn noordwand een ronden traptoren, in zijn oostwand sporen van een lager schipdak, en inwendig een koepelgewelf. De kerk bezit:

Eiken preekstoel (XVII d) op een doopvont (XV) als voet, met koperen lezenaar (XVIII) op arm (XVII), en met dito zandlooperhouder, doopbekkenhouder, en blaker (XVII) voor twee kandelaars.

84