is toegevoegd aan uw favorieten.

Jezuïeten-missies; maandschrift, 1938, no 21, 01-03-1938

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

hem was neergeslagen. Een wonder dat hij niet dood bleef op slag. Arm en been eronder. « Kapot allebei, aan gruizelementen. De arm hadden ze heelemaal moeten afzetten, 't vuur kwam erin. En het been ?... 't Is nog goed dat ze dat er ook niet afgezaagd hebben. Ze hadden er anders zin in, die dokters. Ik zei : « Dan nog liever dood ! » 't Is er aangebleven, al is 't niet veel meer waard. Onze Jan was er bij, toen het gebeurde in het bosch. »

Onze Jan... Onze Jan...

Onze Jan... Onze Jan...

Daar kwam het toch ieder keer weer op terug bij al wat vader Flaessen 'zei : Jan voor en Jan na.

Natuurlijk had Pater Mangels er al lang alles van moeten vertellen wat hij wist en zelfs nog een portie meer : wat de jongen

ginder deed en niet deed. « De jongen » zei vader

« Of hij nog altijd zoo goed kon eten ? » vroeg hij. « En werken, werken voor twee zeker ? »

« Of hij zich wel goed verzorgde P » moest moedertje weten. « Of hij nooit ziek was ? En of zijn pink nog soms zeer deed, de pink die hij vroeger had gebroken ? »

« Wel, wel, wel ! » Bij alles wat de pater er van vertelde, sloeg ze haar handen ineen. Haar rimpelmondje trok saam van angst om den luipaard dien Jan laatst geschoten had, « wel, wel, wel ! » Ze schudde haar hoofdje dat de kanten mutsvleugeltjes zwaaiden, « wel, wel, wel ! » omdat Jan zoo handig de wonden van de negers kon verbinden. Ze keek met schitteroogen van verbazing naar vader om de reuzeboomen die Jan ginder velde, « wel, wel, wel ! »

Dat boomhakken, zie dat was pas naar het hart van vader gesproken !

— « Ziede wel ! », zei hij alsof hij het altijd had beweerd. « t Zat erin van toen hij nog een dreumes was commega, niet hooger dan de tafel : met een bijl spelen ! »

Vooral toen moedertje naar de keuken was getrokken « om dan maar 'ns gauw de koffie te gaan opzetten », was vader spraakzaam geworden.

Zooiets lag lang niet in zijn aard : geweldige man, stoer als

IHS

.